Znaczenie badania:
Nietolerancja pokarmowa IgG zależna jest to nieprawidłowa reakcja organizmu na dostarczony pokarm. Nietolerancje pokarmowe (podobnie jak alergie) mogą być związane z reakcjami o charakterze immunologicznym - spowodowanymi działaniem przeciwciał IgG. Takie przypadki często określa się jako opóźnione alergie pokarmowe, ponieważ objawy pojawiają się po ok. kilku- lub kilkudziesięciu godzinach od spożycia nietolerowanego składnika ( w przeciwieństwie do alergii IgE zależnych, gdzie reakcja po spożyciu nietolerowanego pokarmu pojawia się natychmiast)
Nieszkodliwe same w sobie składniki obecne w żywności rozpoznawane są przez układ odpornościowy jako obce w wyniku czego we krwi wytwarzane są przeciwko nim przeciwciała w klasie IgG.
Mechanizm nietolerancji związany jest z wytwarzaniem kompleksów: antygen pokarmowy-przeciwciałoIgG, co prowadzi do powstania stanu zapalnego, uwalniania wolnych rodników tlenowych i innych szkodliwych substancji uszkadzających zdrowe tkanki.
Objawy nietolerancji pokarmowej mogą być bardzo różne, a do najczęściej występujących symptomów można zaliczyć:
ogólne osłabienie, biegunki i wymioty, wzdęcia, zaparcia, przybieranie na wadze, ciągłe zmęczenie, bezsenność, lęk, nadaktywność u dzieci, drażliwość, bóle głowy i stawów, duszności, zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, nieżyt żołądka, problemy skórne.
Nietolerancja IgG zależna może być też przyczyną dolegliwości przewlekłych:
ADHD, astma, AZS, depresja, wrzodziejące zapalenie okrężnicy, zespół jelita drażliwego, RZS, migrena, egzema, fibromialgia ( przewlekła niezapalna choroba reumatyczna tkanek miękkich).
Symptomy nietolerancji pokarmowej , zupełnie inaczej niż alergii pokarmowej IgE zależnej, występują po kliku godzinach lub nawet kilku dniach od spożycia wybranych produktów i mogą trwać tygodniami.
Nietolerancja pokarmowa może być przyczyną długotrwałych, trudnych do zdiagnozowania chorób, które ustępują po wyeliminowaniu z diety nietolerowanych pokarmów wywołujących produkcję przeciwciał IgG.
W badanie wykrywane są przeciwciała IgG dla następujących pokarmów:
Ludzka laktoferyna
Pieczarka biała
Borowik
Kurka (pieprznik, grzyb)
Grzyby enoki
Boczniak mikołajkowy
Boczniak
Agar Agar
Miód
Aspergillus niger
Chmiel
Drożdże piekarskie
Cukier trzcinowy
Drożdże piwowarskie
Kwiat bzu czarnego
Klej mięsny (M-Transglutaminaza)
Czarna herbata
Zielona herbata
Kawa
Hibiskus
Jaśmin
Rumianek
Mięta pieprzowa
Moringa olejodajna
Kakao
Kaczka
Wołowina
Cielęcina
Sarnina
Koza
Jeleń
Koń
Kurczak
Indyk
Królik
Jagnięcina
Struś
Wieprzowina
Dzik
Bos d 4 Mleka krowiego * (α-Laktoalbumina) Bos d 4
Bos d 5 Mleka krowiego * (β-Laktoglobulina) Bos d 5
Bos d 8 Mleka krowiego * (Kazeina) Bos d 8
Maślanka
Ser Camembert
Ser Emmentaler
Ser Gouda
Twarożek
Mleko krowie
Ser mozzarella
Ser Parmezan
Mleko bawole
Mleko wielbłądzie
Ser kozi
Mleko kozie
Jaja przepiórcze
Żółtko jaja
Białko jaja
Ser owczy
Mleko owcze
Świerszcz domowy
Baobab
Aloes
Korzeń łopianu większego
Aronia
Olej krokoszowy
Chlorella (alga)
Miłorząb
Pieprzyca peruwiańska (korzeń Maca)
Szarańcza wędrowna
Tapioka
Żeń-szeń
Guarana
Mleko migdałowe
Nori (wodorosty)
Nasiona chia
Kłącza Yacón
Spirulina (alga)
Korzeń mniszka lekarskiego
Larwa mącznika młynarka
Algi Wakame
Orzech nerkowca
Orzech brazylijski
Orzech pekan
Kasztan jadalny
Mleko kokosowe
Kokos
Orzech kola
Orzech laskowy
Cibora jadalna
Orzech włoski
Makadamia
Orzeszek piniowy
Pistacja
Migdał
Kiwi
Ananas
Papaja
Limonka
Cytryna
Arbuz
Grejpfrut
Mandarynka
Pomarańcza
Melon
Figa
Truskawka
Liczi
Jabłko
Mango
Morwa
Banan
Marakuja
Daktyl
Miechunka
Morela
Wiśnia
Śliwka
Brzoskwinia
Nektarynka
Granat
Grzuszka
Agrest
Porzeczka czerwona
Jeżyna
Malina
Owoc bzu czarnego
Borówka
Żurawina
Winogrono
Rodzynka
Koper
Estragon
Papryka
Pieprz cayenne
Papryka chili (czerwona)
Kminek
Cynamon
Curry
Kolendra
Kmin rzymski
Kurkuma
Trawa cytrynowa
Kardamon
Owoc jałowca
Liść laurowy
Gałka muszkatołowa
Mięta
Bazylia
Majeranek
Oregano
Pietruszka
Anyż
Pieprz (czarny/biały/zielony/czerwony/żółty)
Rozmaryn
Szałwia
Gorczyca
Goździk
Tymianek
Kozieradka
Wanilia
Imbir
Orzech arachidowy
Soja
Soczewica
Fasola biała
Fasolka szparagowa
Groszek zielony
Groszek cukrowy
Owoc tamaryndowca
Fasola Mung
Kawior
Węgorz
Rak szlachetny
Sercówka jadalna (małż)
Krab
Śledź atlantycki
Karp
Sardela europejska (anchois)
Szczupak pospolity
Dorsz atlantycki
Uchowiec (Słuchotka, ślimak morski)
Homar
Krewetki mix
Kalmar
Żabnica
Plamiak (ryba)
Morszczuk
Omułek jadalny
Ośmiornica
Pstrąg
Ostryga
Krewetka północna
Przegrzebek
Okładniczka (małż)
Gładzica (ryba)
Płaszczka kolczasta
Małż Wenus
Łosoś
Sardynka europejska
Skarp (ryba)
Makrela
Karmazyn atlantycki
Mątwa
Sola
Dorada (ryba)
Tuńczyk
Miecznik
Szalotka
Cebula
Por
Czosnek
Szczypior
Czosnek niedźwiedzi
Bulwa selera
Łodyga selera
Chrzan
Szparag lekarski
Pędy bambusa
Burak liściowy (boćwina)
Burak ćwikłowy
Kapusta
Kalafior
Kapusta biała
Brukselka
Kalarepa
Brokuły
Zielony kalafior (romanesco)
Kapusta czerwona
Kapusta zielona
Kapusta włoska
Rzepa
Kapusta chińska (Pak Choi)
Kapusta pekińska
Kapar
Cykoria endywia
Cykoria sałatowa (radicchio)
Cykoria
Dynia piżmowa
Dynia Hokkaido
Ogórek kiwano
Cukinia
Ogórek
Karczoch
Marchewka
Rukola
Koper włoski (bulwa)
Batat
Rukiew wodna
Oliwka
Pasternak
Awokado
Rzodkiewka
Bakłażan
Ziemniak
Pomidor
Szpinak
Liście pokrzywy
Roszpunka
Szarłat (Amarantus)
Owies
Rzepak
Nasiona konopi
Komosa ryżowa
Ciecierzyca
Nasiona dyni
Gryka
Słonecznik
Jęczmień
Słód (jęczmienny)
Siemię lniane
Nasiona łubinu
Ryż
Proso
Nasiona maku
Żyto
Sezam
Pszenica
Gliadyna pszenicy Tri a Gliadin
Otręby pszenne
Pszenica zielona
Gluten
Pszenica płaskurka
Pszenica durum
Pszenica samopsza
Pszenica polska
Pszenica orkisz
Kukurydza
Opracowanie i przygotowanie materiału:
Materiałem do badania jest krew pobrana na skrzep.
Stabilność: surowica-lodówka 2 dni, zamrożona 3 miesiące.