Inna nazwa badania: Przeciwciała gliadynowe (AGA) IgA,IgG łącznie Materiał: Krew Czas oczekiwania na wynik: wynik po upływie 14 dni roboczych
Sposób przygotowania pacjenta: Pacjent nie musi być na czczo.
Materiałem do badań jest krew.
Znaczenie badania: Gliadyna jest składową proteina glutenu obecnego w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie.
U pacjentów nietolerujacych glutenu spozycie produktów macznych zawierajacych gluten wywołuje uszkodzenie błony sluzowej jelita cienkiego. Dochodzi do atrofii kosmkow jelitowych i zaburzeń funkcjonalnych. Obraz kliniczny charakteryzuje się biegunka i następstwami zaburzeń wchłaniania (utrata wagi, u dzieci opóznienie wzrostu).
Oznaczenie przeciwciał przeciw gliadynie wykonuje się w celu potwierdzenia diagnozy enteropatii glutenowej (u dzieci- celiakia, u dorosłych- Sprue nietropikalna) i Dermatitis herpetiformis Duhring (przewlekłe schorzenie skórne przebiegajace z tworzeniem pęcherzy). Powinno ono być takze wykonane wsród krewnych pacjentów z celiakia, by wykryć predyspozycję do enteropatii glutenowej. Ocena tych przeciwciał nadaje się poza tym do kontroli przebiegu choroby, nadzoru diety bezglutenowej i testu obciażenia glutenem.
Przeciwciała przeciw gliadynie klasy IgA i IgG stwierdza się przede wszystkim w fazie ostrej enteropatii glutenowej, przy czym przeciwciała IgA maja większa specyficznosć dla enteropatii. Podczas terapii z zastosowaniem diety bezglutenowej przeciwciała klasy IgA spadaja do niskich wartosci w ciagu kilku miesięcy, podczas gdy przeciwciała IgG pozostaja w surowicy dłużej.
Opracowanie i przygotowanie materiału: Badanie przeprowadza się w surowicy krwi.
Krew pobiera się na skrzep (probówka biochemiczna).Surowica może być przechowywana w temp. lodówki do 7 dni.
Zamrożona do 30 dni.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Więcej o polityce cookies dowiesz się TUTAJ