Inna nazwa badania: Przeciwciała gliadynowe (AGA) IgA,IgG łącznie Materiał: Krew Czas oczekiwania na wynik: wynik po upływie 14 dni roboczych
Patient preparation: The patient does not need to be fasting. The test material is blood.
Znaczenie badania: Gliadyna jest składową proteina glutenu obecnego w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie.
U pacjentów nietolerujacych glutenu spozycie produktów macznych zawierajacych gluten wywołuje uszkodzenie błony sluzowej jelita cienkiego. Dochodzi do atrofii kosmkow jelitowych i zaburzeń funkcjonalnych. Obraz kliniczny charakteryzuje się biegunka i następstwami zaburzeń wchłaniania (utrata wagi, u dzieci opóznienie wzrostu).
Oznaczenie przeciwciał przeciw gliadynie wykonuje się w celu potwierdzenia diagnozy enteropatii glutenowej (u dzieci- celiakia, u dorosłych- Sprue nietropikalna) i Dermatitis herpetiformis Duhring (przewlekłe schorzenie skórne przebiegajace z tworzeniem pęcherzy). Powinno ono być takze wykonane wsród krewnych pacjentów z celiakia, by wykryć predyspozycję do enteropatii glutenowej. Ocena tych przeciwciał nadaje się poza tym do kontroli przebiegu choroby, nadzoru diety bezglutenowej i testu obciażenia glutenem.
Przeciwciała przeciw gliadynie klasy IgA i IgG stwierdza się przede wszystkim w fazie ostrej enteropatii glutenowej, przy czym przeciwciała IgA maja większa specyficznosć dla enteropatii. Podczas terapii z zastosowaniem diety bezglutenowej przeciwciała klasy IgA spadaja do niskich wartosci w ciagu kilku miesięcy, podczas gdy przeciwciała IgG pozostaja w surowicy dłużej.
Opracowanie i przygotowanie materiału: Badanie przeprowadza się w surowicy krwi.
Krew pobiera się na skrzep (probówka biochemiczna).Surowica może być przechowywana w temp. lodówki do 7 dni.
Zamrożona do 30 dni.
This site uses cookies to provide the highest level of service. Your continued use of the site means that you agree to their use. You can find out more about the cookie policy HERE