Details of the study

Gliadin antibodies (AGA) IgA,IgG total

Inna nazwa badania: Przeciwciała gliadynowe (AGA) IgA,IgG łącznie
Materiał: Krew
Czas oczekiwania na wynik: wynik po upływie 14 dni roboczych
Patient preparation:
The patient does not need to be fasting.
The test material is blood.
Znaczenie badania:
Gliadyna jest składową proteina glutenu obecnego w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie.
U pacjentów nietolerujacych glutenu spozycie produktów macznych zawierajacych gluten wywołuje uszkodzenie błony sluzowej jelita cienkiego. Dochodzi do atrofii kosmkow jelitowych i zaburzeń funkcjonalnych. Obraz kliniczny charakteryzuje się biegunka i następstwami zaburzeń wchłaniania (utrata wagi, u dzieci opóznienie wzrostu).
Oznaczenie przeciwciał przeciw gliadynie wykonuje się w celu potwierdzenia diagnozy enteropatii glutenowej (u dzieci- celiakia, u dorosłych- Sprue nietropikalna) i Dermatitis herpetiformis Duhring (przewlekłe schorzenie skórne przebiegajace z tworzeniem pęcherzy). Powinno ono być takze wykonane wsród krewnych pacjentów z celiakia, by wykryć predyspozycję do enteropatii glutenowej. Ocena tych przeciwciał nadaje się poza tym do kontroli przebiegu choroby, nadzoru diety bezglutenowej i testu obciażenia glutenem.
Przeciwciała przeciw gliadynie klasy IgA i IgG stwierdza się przede wszystkim w fazie ostrej enteropatii glutenowej, przy czym przeciwciała IgA maja większa specyficznosć dla enteropatii. Podczas terapii z zastosowaniem diety bezglutenowej przeciwciała klasy IgA spadaja do niskich wartosci w ciagu kilku miesięcy, podczas gdy przeciwciała IgG pozostaja w surowicy dłużej.
Opracowanie i przygotowanie materiału:
Badanie przeprowadza się w surowicy krwi.
Krew pobiera się na skrzep (probówka biochemiczna).Surowica może być przechowywana w temp. lodówki do 7 dni.
Zamrożona do 30 dni.