Przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej IgG (ELISA)
Inna nazwa badania: tTGG, retikulina, gliadyna, celiakia, choroba trzewna, gluten, endomysium Materiał: Krew Czas oczekiwania na wynik: wynik po upływie 5 dni roboczych
Sposób przygotowania pacjenta: Pacjent nie musi być na czczo.
Materiałem do badania jest surowica.
Znaczenie badania: Celiakia-schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierna odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych zwanych prolaminami, a dokładniej przez pochodzące z niego frakcje gliadynę (w pszenicy), sekalinę (w jęczmieniu), hordeinę (w życie). Oznaczenie tTG jest zalecanym testem skriningowym dla osób, u których należy wykluczyć celiakię, gdyż cechują się bardzo dużą czułością (ponad 90% oraz swoistością (prawie 100%).
Przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgG powinny być oznaczane u wszystkich pacjentów z podejrzeniem celiakii u których stwierdzono selektywny niedobór przeciwciał IgA.
Opracowanie i przygotowanie materiału: Pacjent nie musi być na czczo.
Materiałem do badania jest surowica.
Czas przechowywania: surowica w temp. lodówki do 48h, zamrożona do 3 m-cy.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Więcej o polityce cookies dowiesz się TUTAJ