Details of the study

IgG tissue transglutaminase antibodies (ELISA)

Inna nazwa badania: tTGG, retikulina, gliadyna, celiakia, choroba trzewna, gluten, endomysium
Materiał: Krew
Czas oczekiwania na wynik: wynik po upływie 5 dni roboczych
Sposób przygotowania pacjenta:
Pacjent nie musi być na czczo.
Materiałem do badania jest surowica.
Znaczenie badania:
Celiakia-schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierna odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych zwanych prolaminami, a dokładniej przez pochodzące z niego frakcje gliadynę (w pszenicy), sekalinę (w jęczmieniu), hordeinę (w życie). Oznaczenie tTG jest zalecanym testem skriningowym dla osób, u których należy wykluczyć celiakię, gdyż cechują się bardzo dużą czułością (ponad 90% oraz swoistością (prawie 100%).
Przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgG powinny być oznaczane u wszystkich pacjentów z podejrzeniem celiakii u których stwierdzono selektywny niedobór przeciwciał IgA.
Opracowanie i przygotowanie materiału:
Pacjent nie musi być na czczo.
Materiałem do badania jest surowica.
Czas przechowywania: surowica w temp. lodówki do 48h, zamrożona do 3 m-cy.