Inna nazwa badania: tTGG, retikulina, gliadyna, celiakia, choroba trzewna, gluten, endomysium Materiał: Krew Czas oczekiwania na wynik: wynik po upływie 5 dni roboczych
Sposób przygotowania pacjenta: Pacjent nie musi być na czczo.
Materiałem do badania jest surowica.
Znaczenie badania: Celiakia-schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierna odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych zwanych prolaminami, a dokładniej przez pochodzące z niego frakcje gliadynę (w pszenicy), sekalinę (w jęczmieniu), hordeinę (w życie). Oznaczenie tTG jest zalecanym testem skriningowym dla osób, u których należy wykluczyć celiakię, gdyż cechują się bardzo dużą czułością (ponad 90% oraz swoistością (prawie 100%).
Przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IgG powinny być oznaczane u wszystkich pacjentów z podejrzeniem celiakii u których stwierdzono selektywny niedobór przeciwciał IgA.
Opracowanie i przygotowanie materiału: Pacjent nie musi być na czczo.
Materiałem do badania jest surowica.
Czas przechowywania: surowica w temp. lodówki do 48h, zamrożona do 3 m-cy.
This site uses cookies to provide the highest level of service. Your continued use of the site means that you agree to their use. You can find out more about the cookie policy HERE