Sposób przygotowania pacjenta:
Materiałem do badań jest krew.
Znaczenie badania:
Cholesterol to niezbędny składnik błony komórkowej. Na jego bazie tworzone sa niektóre hormony oraz kwasy żółciowe. Wchodzi w skład kamieni żółciowych. Cholesterol wytwarzany jest głównie w wątrobie. Odkłada się na ścianach naczyń, powodując miażdżycę. We krwi jako >HDL i >LDL - cholesterol.
Znaczenie badania cholesterolu: ocena gospodarki tłuszczowej, ocena ryzyka miażdżycy, analiza składu kamieni żółciowych (badanie złogów).
Wartości nieprawidłowe: nadwaga, zaburzenia przemiany materii, skłonności rodzinne.
Podwyższone wartości cholesterolu wystepują np.: w chorobach wątroby, trzustki, nerek, otyłości, niedoczynności tarczycy, cukrzycy, w czasie ciąży, hiperlipidemiach pierwotnych i wtórnych.
Czynnki mogące mieć wpływ na wynik:nie należy spożywać posiłków, przekąsek, owoców, warzyw, cukierków odświeżających oddech, żuć gumy, palić papierosów.
Przed badaniem można pić wyłącznie zwykłą wodę.
Nie należy pić kawy, wody smakowej, napojów typu cola light/ cola „zero”, napojów energetycznych, soków.
Zlecenie badania oznacza zgodę na jego wykonanie metodą spektrofotometryczną.
Opracowanie i przygotowanie materiału:
Materiałem do badań jest krew pobrana na skrzep.
Krew pełną można przechowywać w temp.pokojowej do 6 dni,surowicę w lodówce do 7 dni.