Details of the study
- You are currently here!
- Home Research and treatments Lab Details of the study
Antibodies to endomysium and gliadin IgG
Inna nazwa badania: Przeciwciała p.endomysium i gliadynie IgG, endomysium,gliadyna, retikulina, transglutaminaza tkankowa, celiakia, choroba trzewna, nietolerancja glutenu, gluten
Materiał: Krew
Czas oczekiwania na wynik: wynik po upływie 7 dni roboczych
Materiał: Krew
Czas oczekiwania na wynik: wynik po upływie 7 dni roboczych
Patient preparation:
The patient does not need to be fasting.
The test material is blood.
The patient does not need to be fasting.
The test material is blood.
Znaczenie badania:
Jest to badanie serologiczne wykrywajace autoprzeciwciała zwiazane z celiakia (choroba trzewna) oraz kilku innych chorób glutenozależnych. Testy te wykrywaja autoprzeciwciała, które sa produkowane w organizmie w odpowiedzi na białka pokarmowe (gluten i gliadynę) obecne w zbożach (pszenicy, życie i jęczmieniu). Te autoprzeciwciała powoduja stan zapalny jelit i zniszczenie błony sluzowej jelit. Skutkiem sa objawy złego wchłaniania i niedożywienia, takie jak: biegunka, osłabienie, spadek masy ciała, ból brzucha, wzdęcia, wyczerpanie, owrzodzenia błony sluzowej jamy ustnej, skłonnosć do krwawień, bóle kostno-stawowe i niedokrwistosć (anemia). Dorosli moga mieć depresję i ogólne poczucie choroby, natomiast dzieci często sa niespokojne i wykazuja opóznienie wzrostu i rozwoju.
Oznaczenie przeciwciał przeciw gliadynie i endomysium (retikulinie) wykonuje się w celu potwierdzenia diagnozy enteropatii glutenowej (u dzieci- celiakia, u dorosłych- Sprue nietropikalna) i Dermatitis herpetiformis Duhring (przewlekłe schorzenie skórne przebiegajace z tworzeniem pęcherzy). Powinno ono być takze wykonane wsród krwenych pacjentów z celiakia, by wykryć predyspozycję do enteropatii glutenowej. Ocena tych przeciwciał nadaje się poza tym do kontroli przebiegu choroby, nadzoru diety bezglutenowej i testu obciażenia glutenem.
Przeciwciała przeciw gliadynie i endomysium klasy IgA praktycznie nie występuja u osób zdrowych i cierpiacych na inne schorzenia jelit, a ich rozpowszechnienie wsród nieleczonych osób z enteropatia glutenowa wynosi blisko 100%.
Do rozpoznania celiakii stosuje się następujace testy serologiczne wykrywajace swoiste autoprzeciwciała:
"Przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) w klasie IgA
"Przeciwciała przeciwendomyzjalne (anty-EmA) w klasie IgA
"Przeciwciała przeciwgliadynowe (AGA) w klasie IgG i IgA
Wszystkie testy serologiczne wykorzystywane do rozpoznania celiakii pozwalają oznaczyć stężenie odpowiednich autoprzeciwciał w klasach IgG i IgA we krwi.
IgG i IgA to dwie sposród pięciu klas przeciwciał produkowanych przez układ odpornościowy w odpowiedzi na obecność antygenów.
Mimo, że we krwi występuja zarówno przeciwciała IgG jak i IgA, nie sa one jednakowo swoiste dla celiakii.
Najczęsciej autoprzeciwciała klasy IgA sa bardziej swoiste i w niektórych przypadkach wykonuje się tylko testy IgA.
Badanie IgG zleca się albo jako dopełnienie testów IgA, albo u pacjentów z ogólnym niedoborem przeciwciał IgA.
Niedobór IgA zdarza się w celiakii w około 2% przypadków i może powodować fałszywie ujemne wyniki badań serologicznych.
Jest to badanie serologiczne wykrywajace autoprzeciwciała zwiazane z celiakia (choroba trzewna) oraz kilku innych chorób glutenozależnych. Testy te wykrywaja autoprzeciwciała, które sa produkowane w organizmie w odpowiedzi na białka pokarmowe (gluten i gliadynę) obecne w zbożach (pszenicy, życie i jęczmieniu). Te autoprzeciwciała powoduja stan zapalny jelit i zniszczenie błony sluzowej jelit. Skutkiem sa objawy złego wchłaniania i niedożywienia, takie jak: biegunka, osłabienie, spadek masy ciała, ból brzucha, wzdęcia, wyczerpanie, owrzodzenia błony sluzowej jamy ustnej, skłonnosć do krwawień, bóle kostno-stawowe i niedokrwistosć (anemia). Dorosli moga mieć depresję i ogólne poczucie choroby, natomiast dzieci często sa niespokojne i wykazuja opóznienie wzrostu i rozwoju.
Oznaczenie przeciwciał przeciw gliadynie i endomysium (retikulinie) wykonuje się w celu potwierdzenia diagnozy enteropatii glutenowej (u dzieci- celiakia, u dorosłych- Sprue nietropikalna) i Dermatitis herpetiformis Duhring (przewlekłe schorzenie skórne przebiegajace z tworzeniem pęcherzy). Powinno ono być takze wykonane wsród krwenych pacjentów z celiakia, by wykryć predyspozycję do enteropatii glutenowej. Ocena tych przeciwciał nadaje się poza tym do kontroli przebiegu choroby, nadzoru diety bezglutenowej i testu obciażenia glutenem.
Przeciwciała przeciw gliadynie i endomysium klasy IgA praktycznie nie występuja u osób zdrowych i cierpiacych na inne schorzenia jelit, a ich rozpowszechnienie wsród nieleczonych osób z enteropatia glutenowa wynosi blisko 100%.
Do rozpoznania celiakii stosuje się następujace testy serologiczne wykrywajace swoiste autoprzeciwciała:
"Przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) w klasie IgA
"Przeciwciała przeciwendomyzjalne (anty-EmA) w klasie IgA
"Przeciwciała przeciwgliadynowe (AGA) w klasie IgG i IgA
Wszystkie testy serologiczne wykorzystywane do rozpoznania celiakii pozwalają oznaczyć stężenie odpowiednich autoprzeciwciał w klasach IgG i IgA we krwi.
IgG i IgA to dwie sposród pięciu klas przeciwciał produkowanych przez układ odpornościowy w odpowiedzi na obecność antygenów.
Mimo, że we krwi występuja zarówno przeciwciała IgG jak i IgA, nie sa one jednakowo swoiste dla celiakii.
Najczęsciej autoprzeciwciała klasy IgA sa bardziej swoiste i w niektórych przypadkach wykonuje się tylko testy IgA.
Badanie IgG zleca się albo jako dopełnienie testów IgA, albo u pacjentów z ogólnym niedoborem przeciwciał IgA.
Niedobór IgA zdarza się w celiakii w około 2% przypadków i może powodować fałszywie ujemne wyniki badań serologicznych.
Opracowanie i przygotowanie materiału:
Badanie przeprowadza się w surowicy krwi.
Krew pobiera się na skrzep (probówka biochemiczna).
Surowica może być przechowywana w temp. lodówki do 7 dni.
Zamrożona do 30 dni.
Badanie przeprowadza się w surowicy krwi.
Krew pobiera się na skrzep (probówka biochemiczna).
Surowica może być przechowywana w temp. lodówki do 7 dni.
Zamrożona do 30 dni.
Naleczow:
Clinic
al. Kasztanowa 6
poniedziałek - piątek 7:15-20:00
sobota 7:15-14:00
poniedziałek - piątek 7:15-20:00
sobota 7:15-14:00
Dentistry
ul. Poniatowskiego 5
poniedziałek - piątek 8:00-18:00
sobota (wybrane) 8:00-14:00
poniedziałek - piątek 8:00-18:00
sobota (wybrane) 8:00-14:00
X-RAY
al. Kasztanowa 8
poniedziałek 12:00-18:00
wtorek 9:00-14:00
środa 12:00-18:00
czwartek 9:00-14:00
piątek 12:00-17:30
sobota 9:00-12:00
poniedziałek 12:00-18:00
wtorek 9:00-14:00
środa 12:00-18:00
czwartek 9:00-14:00
piątek 12:00-17:30
sobota 9:00-12:00
Management Office
al. Grabowa 6
poniedziałek - piątek 8:00-18:00
poniedziałek - piątek 8:00-18:00
Poniatowa:
Clinic
ul. Lubelska 1
tel. 81 50 16 012
poniedziałek - piątek 7:15-18:00
sobota 7:15-14:00
LUX Beauty Studio
ul. Lubelska 1
tel. 81 50 16 818
wtorek - piątek 10:00–18:00
Sat 8:00-18:00
Naleczow:
Clinic
al. Kasztanowa 6
poniedziałek - piątek 7:15-20:00
sobota 7:15-14:00
poniedziałek - piątek 7:15-20:00
sobota 7:15-14:00
Dentistry
ul. Poniatowskiego 5
poniedziałek - piątek 8:00-18:00
sobota (wybrane) 8:00-14:00
poniedziałek - piątek 8:00-18:00
sobota (wybrane) 8:00-14:00
X-RAY
al. Kasztanowa 8
poniedziałek 12:00-18:00
wtorek 9:00-14:00
środa 12:00-18:00
czwartek 9:00-14:00
piątek 12:00-17:30
sobota 9:00-12:00
poniedziałek 12:00-18:00
wtorek 9:00-14:00
środa 12:00-18:00
czwartek 9:00-14:00
piątek 12:00-17:30
sobota 9:00-12:00
Management Office
al. Grabowa 6
poniedziałek - piątek 8:00-18:00
poniedziałek - piątek 8:00-18:00
Poniatowa:
Clinic
ul. Lubelska 1
tel. 81 50 16 012
poniedziałek - piątek 7:15-18:00
sobota 7:15-14:00
LUX Beauty Studio
ul. Lubelska 1
tel. 81 50 16 818
wtorek - piątek 10:00–18:00
Sat 8:00-18:00
Copyright © smartdev 2020 all right reserved.
This site uses cookies to provide the highest level of service. Your continued use of the site means that you agree to their use. You can find out more about the cookie policy HERE