Znaczenie badania:
Chromogranina A jest to białko (glikoproteina), uznawane za jeden z markerów nowotworowych. Produkowana jest w komórkach guzów endokrynnych przewodu pokarmowego.Oznaczenie stężenia chromograniny wraz z innymi badaniami, wykorzystywane jest w celu określenia endokrynnego(rakowiak, guz chromochłonny)charakteru guza zlokalizowanego w żołądku, jelitach, trzustce.
Badanie zleca się w przypadku:
• Podejrzenia guzachromochłonnego jako przyczyny nadciśnienia wtórnego; świadczą o tym nagłe, duże wzrosty wartości ciśnienia tętniczego, połączone z bladością skóry oraz przyspieszona akcja serca. Jest to nowotwór łagodny lokalizujący się zwykle w rdzeniu nadnerczy.
• Podejrzenie guza neuroendokrynnego przewodu pokarmowego; na takie rozpoznanie wskazują bóle brzucha, zaparcia, biegunki.
• Monitorowania leczenia guzów neuroendokrynnych.
Objawy, które mogą być wywoływane są przez nowotwory neuroendokrynne to:
• przyspieszenie rytmu serca,
• wysokie ciśnienie tętnicze,
• nagłe zaczerwienienie twarzy i szyi,
• nudności,
• wymioty i biegunka,
• kaszel i świszczący oddech.
Opracowanie i przygotowanie materiału:
Uwaga ! Parametr labilny. Krew na skrzep pobrać do probówki z żelem separującym
( zółty lub pomarańczowy korek), wykrzepiać ok 30 min. Po wykrzepieniu próbkę należy odwirować
( prędkość 3000-3500 obrotów, czas 15 min) i umieścić w lodówce ( nie trzeba oddzielać surowicy) do czasu przekazania kurierowi. Jeżeli krew pobrano do zwykłej probówki na skrzep ( czerwony korek) - po odwirowaniu oddzielić surowicę, przelać do plastikowej probówki transportowej, przechowywać w lodówce do czasu przekazania kurierowi. Transport probówek ( z zółtym / pomarańczowym korkiem i transportowych) pomiędzy zmrożonymi wkładami chłodzącymi!!
Każdą próbkę na badanie labilne należy pakować oddzielnie wraz ze skierowaniem, komplet
przekazać kurierowi z informacją, że jest to badanie labilne (konieczne dla szybkiej identyfikacji próbki w Laboratorium - warunek niezbędny przydatności próbki do badania).
Materiałem do badania jest surowica, stabilność surowicy w temperaturze lodówki 3 dni, w temperaturze - 20 st. C 1 miesiąc.