Inna nazwa badania: alergia molekularna, komponenty alergenowe,epitopy alergenowe Euroimmun Materiał: Krew Czas oczekiwania na wynik: wynik po upływie 5 dni roboczych
Sposób przygotowania pacjenta: Pacjent nie musi być na czczo. Materiałem do badań jest krew.
Znaczenie badania: Badanie wykonuje się metodą mającą na celu ustalenie profilu uczuleniowego pacjenta na poziomie molekularnym, wykorzystującą oczyszczone naturalnie bądź rekombinowane molekuły (komponenty alergenowe) zamiast ekstraktów alergenowych. Diagnostyka pozwala na większą dokładność w diagnozie alergii i rokowaniu pacjenta oraz odgrywa istotną rolę w kluczowych aspektach diagnostyki alergii: 1. Rozróżnia faktyczne uczulenie od symptomów wywołanych reakcją krzyżową u pacjentów multi-uczuleniowych, dzięki czemu poprawia rozpoznanie faktycznie uczulających alergenów 2. Przewiduje, w wybranych przypadkach, ryzyko wystąpienia ciężkich, ogólnoustrojowych reakcji bądź łagodnych reakcji miejscowych w alergii pokarmowej, zmniejszając niepotrzebny niepokój o pacjenta 3. Kwalifikuje pacjentów oraz identyfikuje faktycznie uczulające alergeny w celu wprowadzenia odpowiedniej immunoterapii swoistej 4.Pozwala monitorować rozwój tolerancji na wybrane alergeny pokarmowe, przed wprowadzaniem zaleceń dietetycznych i diet eliminacyjnych. W skład panelu wchodzą następujące komponenty alergenowe:rBet v1 Brzoza (t215); nBos d4 Alfa-Laktoalbumina ( f76); nBos d5 Beta-Laktoglobulina (f77); nBos d8 Kazeina (f78); nBos d Laktoferyna ( f334); nBos d6 Surowicza albumina wołowa BSA ( e204); nGal d2 Owoalbumina ( f232); nGal d1 Owomukoid ( f233); nGal d3 Konalbumina ( f323); nGal d4 Lizozym (f356); rAra h1 Orzech ziemny (f422); rAra h2 Orzech ziemny ( f423); rAra h3 Orzech ziemny ( f424); rAra h9 Orzech ziemny (f427); CCD Badanie wykonuje się w celu diagnostyki obecności przeciwciał IgE przeciw specyficznym alergenom.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Więcej o polityce cookies dowiesz się TUTAJ