Sposób przygotowania pacjenta:
Pacjent nie musi być na czczo a przed badaniem może zażywać leki antyhistaminowe.
Materiałem do badań jest krew.
Znaczenie badania:
Badanie wykonuje się w celu diagnostyki obecności przeciwciał IgE przeciw specyficznym alergenom tj.: gryka zwyczajna, orzech ziemny, kakao (czekolada), ser żółty, makrela,
pomidor, ziemniak, tuńczyk, dorsz, łosoś, wieprzowina, kurczak, wołowina, owoce cytrusowe mix, drożdże, mąka pszenna, ryż, jęczmień, czosnek, cebula mix.
Opracowanie i przygotowanie materiału:
Materiałem do badań jest krew pobrana na skrzep.
Surowica może być przechowywana w temp. lodówki do 7 dni.
Zamrożona do 30 dni. Należy unikać zamrażania i rozmrażania próbek (badanie przeprowadzić bezpośrednio po rozmrożeniu).