Details of the study

Gliadin antibodies (AGA ) IgA

Inna nazwa badania: przeciwciała przeciw gliadynie, AGA,
Materiał: Krew
Czas oczekiwania na wynik: wynik po upływie 14 dni roboczych
Patient preparation:
The patient does not need to be fasting.
The test material is blood.
Znaczenie badania:
Gliadyna jest składową proteiną glutenu obecnego w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie.
U pacjentów nietolerujacych glutenu spożycie produktów mącznych zawierajacych gluten wywołuje uszkodzenie błony śluzowej jelita cienkiego.
Dochodzi do atrofii kosmkow jelitowych i zaburzeń funkcjonalnych. Obraz kliniczny charakteryzuje się biegunką i następstwami zaburzeń wchłaniania (utrata wagi, u dzieci opóźnienie wzrostu).
Oznaczenie przeciwciał przeciw gliadynie wykonuje się w celu potwierdzenia diagnozy enteropatii glutenowej (u dzieci- celiakia, u dorosłych- Sprue nietropikalna) i Dermatitis herpetiformis Duhring (przewlekłe schorzenie skórne przebiegajace z tworzeniem pęcherzy). Powinno ono być także wykonane wsród krewnych pacjentów z celiakią, by wykryć predyspozycję do enteropatii glutenowej. Ocena tych przeciwciał nadaje się poza tym do kontroli przebiegu choroby, nadzoru diety bezglutenowej i testu
obciażenia glutenem.
Przeciwciała przeciw gliadynie klasy IgA i IgG stwierdza się przede wszystkim w fazie ostrej enteropatii glutenowej, przy czym przeciwciała IgA mają większą specyficzność dla enteropatii. Podczas terapii z zastosowaniem diety bezglutenowej przeciwciała klasy IgA spadają do niskich wartości w ciagu kilku miesięcy, podczas gdy przeciwciała IgG pozostają w surowicy dłużej.
Opracowanie i przygotowanie materiału:
Krew pobiera się na skrzep (probówka biochemiczna).
Surowica może być przechowywana w temp. lodówki do 7 dni.
Zamrożona do 30 dni.