Details of the study

Amylase

Inna nazwa badania: Amylaza, Amyl, diastaza, trzustka, enzymy trzustkowe
Materiał: Krew
Czas oczekiwania na wynik: wynik następnego dnia
Patient preparation:
The patient does not need to be fasting.
The test material is blood.
Znaczenie badania:
Amylaza jest składnikiemm śliny i soków żołądkowych, rozkłada cukry złożone (skrobię i glikogen) na cukry proste. Przy uszkodzeniu trzustki, gruczołów ślinowych w procesie zapalnym lub zastoju amylaza dostaje się do krwi i można stwierdzić jej podwyższone stężenie w surowicy krwi.
Znaczenie badania: wnikliwe poszukiwanie przyczyny "niejasnych" dolegliwości bólowych ze strony jamy brzusznej, diagnostyka schorzeń trzustki i ślinianek.
Wartości nieprawidłowe amylazy: w schorzeniach trzustki i ślinianek, przy zastoju żółci, przy schorzeniach nerek.
Opracowanie i przygotowanie materiału:
Materiałem do badań jest krew pobrana na skrzep.
Krew pełną można przechowywać w temp.pokojowej do 3dni ,surowicę w lodówce do7 dni.