Insulina krzywa ( 2pkt. 75 g na czczo i 2 h po obciążeniu)
Inna nazwa badania: krzywa insulinowa,insulinooporność Materiał: Krew Czas oczekiwania na wynik: wynik następnego dnia
Sposób przygotowania pacjenta: Pacjent musi być na czczo ok.10-12 h.
Materiałem do badań jest krew.
Opracowanie i przygotowanie materiału: Materiałem do badań jest krew pobrana na skrzep (insulina) oraz krew pobrana na fluorek sodu (glukoza). Przy wykonywaniu krzywej insulinowej zalecane jest jednoczesne wykonanie krzywej cukrowej, o ile lekarz nie zaleci inaczej. Wykonanie krzywej cukrowej wraz z insulinową w przypadku braku zaleceń lekarskich zależy od decyzji pacjenta. Krew pobiera się na czczo a następnie obciąża pacjenta zleconą dawką glukozy. Jeśli z krzywą insulinową wykonywana jest jednoczesnie krzywa cukrowa nie jest zalecane dodawanie do roztworu soku z cytryny, a do sporządzania roztworu nie zaleca się stosowania glukozy smakowej. W przypadku gdy na badanie zgłasza się pacjent z kupionym w aptece gotowym roztworem glukozy, którego użycie rekomendował pacjentowi lekarz, roztwór ten może być użyty do obciążenia. Na skierowaniu należy zaznaczyć, że na życzenia pacjenta użyty został gotowy, przyniesiony przez niego roztwór glukozy. W zalecanym odstępie czasu od obciążenia ponownie pobieramy krew na skrzep( i ewentualnie na fluorek sodu). Surowica stabilna w temp. pokojowej 1 dzień, w lodówce 6 dni, w zamrażarce 6 m-cy. Krew pobraną na fluorek sodu można przechowywać w lodówce do 2 dni. W czasie trwania całego testu pacjent powinien unikać wysiłku fizycznego , zalecane jest aby oczekiwał w poczekalni Punktu Pobrań w pozycji siedzącej. Pacjent nie może nie może przyjmować żadnych płynów ( także wody) i pokarmów, personel zobowiązany jest do pouczenia pacjenta w tym zakresie. Wypicie w czasie testu łyka wody dopuszczalne jest wyłącznie w sytuacji zagrożenia wymiotami lub omdleniem .
This site uses cookies to provide the highest level of service. Your continued use of the site means that you agree to their use. You can find out more about the cookie policy HERE