Деталі дослідження

Czynnik krzepnięcia V

Інша назва тесту: Немає
Матеріал: Кров
Термін отримання результату: результат через 10 робочих днів
Znaczenie badania:
Czynnik V inaczej proakceleryna jest to białko będące jednym z osoczowych czynników krzepnięcia krwi, biorące udział w tzw. kaskadzie krzepnięcia. Produkowany jest w wątrobie, we krwi krąży w postaci nieaktywnej. Podczas krzepnięcia krwi zachodzi aktywacja czynnika V. Aktywny czynnik V przyspiesza proces przemiany czynnika II (protrombiny) w aktywną trombinę. Dzięki temu wytwarza się włóknik (fibryna), który razem z płytkami krwi tworzy skrzep. Mutacja w genie kodującym czynnik V (mutacja Leiden) jest jedną z głównych przyczyn zmian zatorowo-zakrzepowych. Niedobór czynnika V manifestuje się występowaniem nasilonych krwawień, szczególnie po zabiegach chirurgicznych czy stomatologicznych, tendencją do siniaczenia, ryzykiem krwotoków.
Opracowanie i przygotowanie materiału:
Krew należy pobrać do probówki z niebieskim korkiem, na cytrynian sodu. Probówkę należy opisać imieniem, nazwiskiem oraz nr PESEL pacjenta.
Pobraną krew pełną należy umieścić w torbie termostabilnej bez wkładu chłodzącego
( 18-25 C) i wraz ze skierowaniem i przekazać kurierowi najszybciej jak to możliwe z informacją, że to badanie labilne . Krew musi dotrzeć do Laboratorium RCKiK w ciągu max 3 godzin od pobrania.
Próbki przyjmowane są w RCKiK od godziny 7.25 do 13.00.
Dopuszczalny czas transportu – krew cytrynianowa pełna do 3 godzin od momentu pobrania próbki, w temperaturze 18-25 C.