Деталі дослідження

Антитіла до гліадину (AGA) IgG

Інша назва тесту: Немає
Матеріал: Кров
Термін отримання результату: результат через 14 робочих днів
Підготовка пацієнта:
Пацієнту не потрібно голодувати.
Матеріал для дослідження - кров.
Znaczenie badania:
Gliadyna jest składowa proteina glutenu obecnego w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie.
U pacjentów nietolerujacych glutenu spozycie produktów macznych zawierajacych gluten wywołuje uszkodzenie błony suzowej jelita cienkiego. Dochodzi do atrofii kosmkow jelitowych i zaburzeń funkcjonalnych. Obraz kliniczny charakteryzuje się biegunka i następstwami zaburzeń wchłaniania (utrata wagi, u dzieci opóznienie wzrostu).
Oznaczenie przeciwciał przeciw gliadynie wykonuje się w celu potwierdzenia diagnozy enteropatii glutenowej (u dzieci- celiakia, u dorosłych- Sprue nietropikalna) i Dermatitis herpetiformis Duhring (przewlekłe schorzenie skórne przebiegajace z tworzeniem pęcherzy). Powinno ono być takze wykonane wsród krewnych pacjentów z celiakia, by wykryć predyspozycję do enteropatii glutenowej. Ocena tych przeciwciał nadaje się poza tym do kontroli przebiegu choroby, nadzoru diety bezglutenowej i testu obciażenia glutenem.
Przeciwciała przeciw gliadynie klasy IgA i IgG stwierdza się przede wszystkim w fazie ostrej enteropatii glutenowej, przy czym przeciwciała IgA maja większa specyficznosć dla enteropatii. Podczas terapii z zastosowaniem diety bezglutenowej przeciwciała klasy IgA spadaja do niskich wartosci w ciagu kilku miesięcy, podczas gdy przeciwciała IgG pozostaja w surowicy dłużej.
Opracowanie i przygotowanie materiału:
Materiałem do badań jest krew pobrana na skrzep.
#Surowica może być przechowywana w temp. lodówki do 7 dni.
Zamrożona do 30 dni.